Ziet u niet Dat u en ik
Takken van dezelfde  Boom zijn? 
Met uw vreugde  Komt mijn lach
Met uw verdriet   
Beginnen mijn tranen


Zu Ye 
Jin-dynastie
264-316 n.Chr.


Acupunctuur
Acupunctuur is een onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeswijze (TCM).TCM is al enkele duizenden jaren oud en is opgebouwd uit verschillende therapievormen. De meest bekende in het westen is de acupunctuur. De naam acupunctuur komt van het Latijnse “acus punctura”, dat letterlijk “naalden steek” betekent. De Chinezen noemen dit systeem “Jing Luo”, dat men kan vertalen als “zijden net van smalle paden”.Dit “zijden net” zijn de acupunctuurbanen of meridianen.
De energie die hierin stroomt wordt aangeduid als Qi. De Qi dient altijd gelijkmatig te stromen en voldoende aanwezig te zijn. Door problemen in deze energiestroom kunnen klachten ontstaan.Met behulp van acupunctuur kan men de Qi weer doen stromen.     De acupunctuurbehandelingTijdens de eerste afspraak wordt er veel aandacht besteed aan het benoemen van de klachten. Dit wordt gedaan om een effectief behandelplan te kunnen opstellen.

Hierbij wordt rekening gehouden met:
 • Oude en huidige symptomen
 • Het gestel
 • Manier van leven
 • Emoties
De naalden kunnen overal op het lichaam worden gezet. Het inbrengen gaat gepaard met slechts minimale pijn omdat de naalden uiterst dun zijn. Sensaties zoals tintelen, een zwaar gevoel, algemene pijn en druk zijn niet alleen gewoon, maar zelfs gewenst omdat die aangeven dat Qi aanwezig is en opgeroepen wordt. Sommige mensen voelen de Qi bewegen op plekken die ver van de aangeprikte plek af liggen.

De behandeling wordt eventueel aangevuld met:
  • Het stimuleren van drukpunten
  • Electro acupunctuur
  • Moxa therapie en
  • Cupping.
De Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) van de Verenigde Naties heeft een lijst opgesteld met aandoeningen waarvoor zij acupunctuur geschikt acht:

 • Infecties
  verkoudheid, griep,bronchitis
 • Mentaal en emotioneel
  angsten, depressiviteit,stress, slapeloosheid
 • Skeletmusculatuur en neurologisch
  rugpijn, peesontsteking, stijve nek,hoofdpijn, beroerte, verstuikingen
 • Dermatologisch
  eczeem, acne, herpes
 • Intern
  astma, hoge bloeddruk, maagzweer, indigestie, aambeien, diarree, constipatie, diabetes, hypoglycemie
 • Ogen, oren, neus, keel
  oorsuizen, oorpijn, slecht gezichtsvermogen,duizeligheid,sinusontstekingen,zere keel, hooikoorts
 • Genito-urinair en voortplanting
  impotentie, onvruchtbaarheid.premenstrueel syndroom , bekkenontsteking, onregelmatige menstruatie of krampen
Let wel dit is slechts een indicatie.
 
Uw therapeut Henk Vanderlijde
Mijn opleiding in de traditionele Chinese geneeswijze heb ik gevolgd bij de Academie voor traditionele Chinese Geneeswijze “Qing Bai”Deze  academie heeft nauwe banden met het Qing Dao Traditional Chinese Medicine Hospital en met Shandong University. Een intensieve stageperiode in China was dan ook een onderdeel van de opleiding. In 2004 ben ik afgestudeerd met als specialisatie de klassieke Chinese acupunctuur.Als ondersteuning van de behandeling maak ik ook gebruik van verschillende massage technieken die hun oorsprong hebben in China, Japan en Thailand.
 
Kosten Behandeling
Een behandeling duurt ongeveer 60 minuten. De eerste afspraak zal grotendeels worden gebruikt voor het benoemen van de klachten en het opstellen van een behandelplan.De meeste zorgverzekeraars vergoeden geheel of gedeeltelijk de behandeling.Informeer bij uw zorgverzekeraar naar de hoogte van de vergoeding.Per behandeling wordt € 65,--  in rekening gebracht (incl. 21% BTW).
 
Henk Vanderlijde
Praktijk voor klassieke Chinese acupunctuur
Praktijkadres: Heerlerbaan 147
6418 CC Heerlen

Voor het maken van een afspraak of voor informatie: 045 5353737

Lid van:
    ZHONG, Nederlandse vereniging voor Traditionele Chinese Geneeswijze.
  registratienr.: 070856006573 
      RBNG Licentienummer: 509313R
  Kamer van Koophandelnr: 14096044